התכנית לתואר שני במדעי הנתונים (Data Science)

מדוע מדעי הנתונים?

המאה ה-21 מתאפיינת ב"מהפכת המידע". העידן הדיגיטלי, ביחד עם עליה ביכולות חישוב ואכסון ועליית האינטרנט, גורמים לכך שאנו מייצרים ואוגרים כמויות עצומות של מידע. כמויות המידע האלו מהוות פוטנציאל עצום לחיזוי, להסקת מסקנות ולפריצות דרך בתחומים רבים: במדע, ברפואה, באיכות חיים, בכלכלה, במימשל, וגם בעסקים. אולם, קיים פער גדול בין נתונים גולמיים לתובנות מועילות. על הפער הזה מגשר ה-Data Science, "מדע המידע", או "מדע הנתונים". מדע המידע הינו תחום המשלב בתוכו אלגוריתמיקה להתמודדות עם מידע עתק, שיטות ניבוי סטטיסטי, ואלגוריתמי למידת מכונה ו"למידה עמוקה", על מנת לאפשר להפוך נתונים גולמיים למודלים המאפשרים ניבוי, חיזוי, והסקת מסקנות. לא בלתי סביר כי מרבית התגליות המדעיות של המאה ה-21 ישענו באופן זה או אחר על שימוש בטכניקות של מדעי המידע.

גם בעסקים, יכולתן של חברות מובילות להציג חדשות לבקרים חדשנות בשווקים הגלובליים, נשענת היום יותר מבכל תקופה בעבר, על תהליכים מורכבים של קבלת החלטות, שבבסיסם תהליך נכון ומסודר של איסוף ובחינת נתונים. מאחר ויכולת הצגת חדשנות בשווקים היא חזות הכל, ודרישות החדשנות רק הולכות ומחמירות, מוביל היום מדען הנתונים, ה –,Data Scientist  את רשימת המקצועות המבוקשים בתעשיות עתירות הידע בעולם. חברות קטנות, בינוניות וגדולות, המתחרות היום בשווקים המקומיים והגלובליים, מעוניינות כולן להשתמש בנתונים להגדלת רווחיותן, וכל ארגון המכבד את עצמו מבקש לצרף מדעני נתונים לשורותיו.

מדוע מדעי הנתונים בבר-אילן?

המחלקה למדעי המחשב בבר-אילן נחשבת מובילה עולמית בתחומים כגון למידת מכונה, עיבוד שפה ובינה מלאכותית, העומדים בבסיס מדעי הנתונים. תכנית התואר השני החדשה במדעי הנתונים ((Data Science, המשותפת למחלקה למדעי המחשב ולמחלקה למתמטיקה באוניברסיטת בר-אילן, מיועדת לסטודנטים מצטיינים בעלי תואר ראשון במקצועות: מתמטיקה, מדעי המחשב, הנדסה, ביו-אינפורמטיקה או פיסיקה. הסטודנטים המתקבלים לתכנית, ייחשפו במסגרתה לפעילות פורצת דרך של חוקרי המחלקה הפועלים בעולם מדעי הנתונים, הן ברמה המחקרית – אקדמית, והן ברמה היישומית במסגרת שיתופי פעולה של החוקרים עם החברות המובילות בתעשייה ובמגזר העסקי. הביקוש הגובר למקצוענים בתחום מדעי הנתונים מחד, והמחסור האדיר בהם מאידך, מבטיחים למוסמכי תכנית התואר השני במדעי הנתונים בבר-אילן, לא רק מעמד מכובד ועשייה מרתקת בחזית הארגונים המניעים את הכלכלה עולמית, אלא גם ביטחון תעסוקתי ארוך טווח שאינו קיים במרבית המקצועות המרכיבים את שוק העבודה התחרותי של ימינו.

איך מתקבלים לתכנית ומה לומדים בה?

הסטודנטים המעוניינים להתקבל לתכנית, צריכים להיות בעלי רקע מוצק באלגוריתמים ובתיכנות, כולל שליטה באחת השפות המשמשות לחישוב מדעי או סטטיסטי (כגון חבילות Pandas, numpy ב-Python או השפה הסטטיסטית R). תינתן עדיפות לתלמידים המגלים פוטנציאל להמשך לימודים לדוקטורט.  תוכנית הלימודים הינה מאתגרת ביותר, ומתאימה לסטודנטים השואפים לדחוף את מעטפת הביצועים הקיימת, ולהיות מובילים בתחומם. כבכל התכניות במחלקה למדעי המחשב בבר-אילן, שמה התכנית לתואר שני במדעי הנתונים דגש חזק על חיבור התיאוריה של ספסל הלימודים, לפרקטיקה של מקצוע מדעי המחשב, כפי שבאה לידי ביטוי במוסדות האקדמיים המובילים בעולם, ובחברות המובילות בתעשייה ובמגזר העסקי. תכנית הלימודים הרב תחומית במדעי הנתונים, תצייד את הסטודנטים הלומדים בה בהבנה של המערכות המייצרות את הנתונים ובמבנה הנתונים, ביכולות לשאול את השאלות המתאימות, לאסוף את הנתונים המתאימים, לנתח ולבדוק הנתונים באופן הראוי, ולבסוף להציגם באופן משכנע למקבלי ההחלטות בארגון. התוכנית שמה דגש על הבסיס האלגוריתמי והמתמטי שבבסיס מדעי המידע, ותספק לבוגריה הבנה מעמיקה של האלגוריתמים השונים, החוזקות והחולשות שלהם, והבסיס המתמטי שלהם. מלבד לצייד את הבוגרים במגוון כלים רחב אותו ניתן להפעיל על בעיות שונות, הידע הנצבר בתוכנית יהווה בסיס מוצק שיאפשר להם לפתח אלגוריתמים חדשים, ולהמציא את טכניקות הניתוח והחיזוי של העתיד. מעבר לקורסי הבסיס, התוכנית מאפשרת התמחות באחד מארבע הנושאים הבאים: ביו-רפואה, עיבוד טקסטים בשפה אנושית, שוק ההון, וניתוח רשתות. במסגרת עבודת התיזה, הסטודנטים יתעמקו בפיתוח כלים אלגוריתמיים חדשים, בשימוש מושכל בכלים קיימים לבעיות מדעיות או עסקיות מאתגרות הדורשות פתרון מתחום מדעי המידע, או בשילוב בין השניים.

לפירוט הקורסים בתכנית יש ללחוץ כאן