מדעי המחשב ומדעי המוח – מסתורי המוח מבעד לעדשת מדעי המחשב

מדעי המחשב ומדעי המוח משפיעים זה על זה, מקדמים זה את זה והשילוב ביניהם מחולל מהפכות שכבר עכשיו משנות את העולם. השילוב בין מדעי המוח ומדעי המחשב מניע חדשנות מדעית ועל אף שמדובר בשתי דיסציפלינות שונות יש להן הרבה מן המשותף  – שתיהן מנסות להבין מערכות מורכבות, האחת את המערכת הביולוגית, והשנייה – מערכות מלאכותיות. בעוד מדעני מוח ממנפים כלים חישוביים, מדעני מחשב שואבים את השראתם מהמנגנונים העצביים של המוח.

מודלים מתמטיים, הדמיות וסימולציות מחשב, איסוף נתונים וניתוח דפוסים בעזרת בינה מלאכותית - עוזרים למדעני המוח להבין את הפונקציות של מערכת העצבים. מודלים חישוביים עוזרים לבחון השערות שלא ניתן לבדוק באמצעות ניסויים ביולוגיים בגלל מגבלות טכניות או אתיות. וזרימת הידע אינה חד צדדית. מדעני מחשב מפתחים אלגוריתמים, מערכות בינה מלאכותית ומתכננים ארכיטקטורות מחשוב חזקות ומסתגלות יותר, על בסיס תובנות ממדעי המוח.

לקבלת מידע בנושא לימודי מדעי המחשב ומדעי המוח במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר  ונחזור אליכם בהקדם.

פיתוחים פורצי דרך המבוססים על מדעי המוח ומדעי המחשב

השילוב בין מדעי המוח ומדעי המחשב אחראי על כמה מהפיתוחים המדהימים ביותר שיש לנו כיום, ביניהם ניתן לציין את הפיתוחים הבאים:

• מחשוב נוירומורפי - זוהי טכנולוגיה מהפכנית המשלבת בין מדעי המחשב ומדעי המוח ומבוססת על עקרונות של רשתות עצביות. בטכנולוגיה זו רשתות עצבים מלאכותיות ממוחשבות מעבדות מידע, בצורה המחקה את הנוירונים במוח. בהשוואה למערכות מחשוב רגילות, מערכות מחשוב נוירומורפיות מעבדות כמויות גדולות יותר של מידע במהירות רבה יותר, הן חסכוניות באנרגיה, ובנוסף מערכות אלו לומדות ומסתגלות מהר תוך כדי עבודה. מערכות מחשוב אלו כבר מסייעות בעיבוד שפה טבעית, זיהוי דפוסים וקבלת החלטות אוטונומיות, בתחום העיבוד של חיישנים, עיבוד וזיהוי תמונה והיכולת שלהן ללמוד מהר עתידה לעזור בהתאמת טיפולים רפואיים אישיים.
  • דוגמה נוספת לשילוב בין מדעי המחשב ומדעי המוח היא השימוש שעושים מדעני מוח בתכונות של מחשבים כגון: ניתוח נתונים, הדמיה וסימולציה ובמחשבים בעלי ביצועים גבוהים על מנת לעבד מערכי נתונים גדולים המתקבלים מ-MRI ומ-EEG. אלו עוזרים להבין דפוסי פעילות מוחית, וקורולציות בין פעילות עצבית במוח לבין תפקודים קוגניטיביים.
  • שילוב בין מדעי המוח ומדעי המחשב הוליד גם את המודל החישובי ה-ANN, Artificial Neural Network. מדעני מחשב פיתחו את המודל החישובי ANN, המחקה את המבנה והתפקוד של תהליכים מוחיים וקוגניטיביים, ומשמש את טכנולוגיית למידת מכונה ובינה מלאכותית. טכנולוגיה מתקדמת זו מעורבת בזיהוי פנים, זיהוי דיבור, ניתוח טקסטים ועוד.
  • מדעני מוח משתמשים בטכנולוגיות של למידת מכונה כדי  לאפיין ולסווג ממצאים שונים במוח, לאבחן הפרעות נוירולוגיות,  לחזות התקדמויות של מחלות וכדי לפענח אותות עצביים. גישות חישוביות אלו משפרות את ההבנה שלנו לגבי תפקודיות ומבנה המוח וטומנות בחובן הבטחה לפיתוח אסטרטגיות אבחון וטיפול יעילות יותר למצבים נוירולוגים ופסיכיאטריים.
  • תובנות ממדעי המוח הקוגניטיביים הולידו ממשקי מוח-מחשב – BCI, Brain–Computer Interface, המאפשרים תקשורת ישירה בין המוח לבין התקנים ממוחשבים חיצוניים. ממשקים אלו עוזרים לשחזר או להחליף תפקודים תחושתיים או מוטוריים שאבדו אצל אנשים בעלי מוגבלויות וכבר עכשיו מאפשרים לשלוט בגפיים תותבות, לקיים אינטראקציה בסביבה וירטואלית ולתרגם מחשבות של אנשים שאיבדו את יכולת הדיבור - לטקסט או דיבור.

לימודי מדעי המחשב ומדעי המוח - תואר ראשון דו חוגי B.Sc.

אם אתם שואפים להיות חלק מהמהפכה, לעצב את העתיד ולהשפיע לטובה על חייהם של אנשים, אז כדאי לדעת שהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן מציעה תואר ראשון במדעי המחשב ומדעי המוח דו-חוגי.

תוכנית לימודי מדעי המוח ומדעי המחשב היא רב-תחומית, מרתקת ואקלקטית וכוללת קורסי מדמח כגון: מבני נתונים, תכנות ואלגוריתמים, בינה מלאכותית ועוד. וקורסי מבוא במדעי המוח, דוגמת: נוירופסיכולוגיה  קוגניטיבית, כימיה, נוירופיזיולוגיה תאית, ביולוגיה, נוירואנטומיה, פיזיקה ועוד. הלימודים הם תיאורטיים, מעשיים וחווייתיים. הסטודנטים משתלבים בקבוצות מחקר ועובדים במעבדות מחקר מתקדמות כבר בשנת הלימודים השנייה וגם בשנה השלישית. לצד פעילויות המחקר הענפות משלימים הסטודנטים גם פרויקט מעשי במדעי המחשב. כך שבסיום לימודי התואר הראשון במדעי המחשב ומדעי המוח הבוגרים יוצאים עם ידע, מיומנויות וכלים מחקריים המסייעים להמשיך ללימודי תואר שני במדעי המחשב ומאוחר יותר גם ללימודי דוקטורט במדעי המחשב.

>>> הקליקו לפירוט הקורסים

מדוע כדאי ללמוד מדעי המחשב ומדעי המוח במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן?

יש הרבה סיבות טובות ללמוד מדעי המוח ומדעי המחשב במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן, נמנה את המרכזיות שבהן:

• במחלקה למדעי המחשב סגל אקדמי מובחר המונה מרצים, יזמים וחוקרים בעלי שם, הנמצאים בחזית העשייה והמחקר.
  • התואר במדעי המחשב ומדעי המוח במחלקה למדעי המחשב נלמד בסטנדרט אקדמי גבוה ובסביבה המעודדת מצוינות אקדמית.
  • המחלקה למדעי המחשב מקפידה לחבר בין התיאוריה לבין העשייה בשטח ומשמשת גשר בין העולם האקדמי לעולם העסקי/התעשייתי.
  • סטודנטים הלומדים מדעי המוח ומדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן נהנים מגישה ישירה למעבדות מחקר מן המתקדמות בעולם, המאובזרות בציוד החדיש ביותר ומציגות את חזית הטכנולוגיה.

לקבלת מידע בנושא לימודי מדעי המוח ומדעי המחשב, מדעי המוח ומדעי המחשב במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.